LGBTİQ ve Tüm Merak Edilenleri
LGBTİQ
1990’larda başladı bu terim. O zamanlar LGBT idi sadece ve “Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender” anlamındaydı ama zamanla uzuyor. Son 3, 4 senedir +i tanımı eklendi. Peki bu “i” ne demek? Hatta bir de “Q” eklendi peki bu “Q” ne demek? Neden orada ve LGBTİQ denen bu kavram tüm yönleriyle nedir? Hadi bunlardan bahsedelim. Aklınızda hiç soru işareti kalmasın! Tamam?
Öncelikle bilinen 4 temeli açıklayalım, eşcinselliğin en yaygın halleri “Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender” olma durumları.
Bilim insanları erkek eşcinselliğinin doğada inanılmaz yaygın olduğunu dile getirdiklerinde 1940’lardı. Daha öncesi de var ama bu durumu dillendirecek o cesareti bulamadılar. Merak etmeyin doğada lezbiyenlik de var. Bunu ise son 10 sene içinde dile getirebilir oldular. Yaşasın National Geographic! Doğadaki erkekler arasındaki eşcinselliğe birçok yayında rastlayabilirsiniz ama eğer doğadaki lezbiyenliği incelemek isterseniz o zaman dişi bonobolar buna çok iyi bir örnektir.
Eşcinsellikte Tüm Yönelimler
Çok fazla bilimsel konuşmamak lazım! Şimdi gelelim eşcinsellikteki tercihlere (ya da çeşitlere, yönelimlere).
Tüm eşcinsellik faaliyetleri A değildir P denen bir kavram da var. Hatta AP! A demek aktif, P demek Pasif, AP demekse Aktif & Pasif yani her ikisi birden. Bu kavramlar Türkiye’de kullanılıyor. Tüm dünya için aktif eşittir top, pasif eşittir bottom ve AP (aktif pasif) eşittir vers (versatile). Bir de Unisex ya da diğer ismiyle Biseks (Bi Seksüelite) denen kavram var. Bu durum hem erkeklerle hem de kadınlarla zaman geçirmek şeklinde ifade edilir ve interseks içinde sınıflandırılır. Zaten +i gelmesinin nedeni de budur. Diğerleri…
Not. Versalite uzun geldiği için AP’ler genellikle kendilerine vers der.
Not 2. Transeksüeller yani kısaca translar bu kavramların dışındadır çünkü cinsiyet değişim ameliyatı ile artık ilişkide tek yönde (yeni cinsiyetlerini) yaşayabilirler.
İnterseks ne demek?
Queer kavramından daha sonra bahsedeceğiz. 4, 5 sene öncesinde LGBT ile kullanılmaya başlayan “interseks tanımından bahsetmemiz lazım”.
Olayı eğer biyolojik açıdan düşünürseniz o zaman bir insanda hem rahim hem de penis aramak lazım çünkü iki cinsiyetin de özelliklerini taşımak demektir. Tıbbı olarak tamamen hermafrodit birey denebilir ama bu bireyler eşcinsel olmayabilir (tamamen yine kişiye, tabiatına kalmış bir durum). Oysa interseks demek biyolojik açıdan tamamen erkek olsa da kişinin kadın özellikleri sergilemesidir mesela P gayler. Bu durum kadınlar için de geçerlidir.
LGBT kavramına interseks teriminin kısaltması “i” eklenmesine neden olan durum “ve diğerleri” gibi bir anlama geliyordu. Yani eşcinseller ve eşcinsellik özellikleri sergileyen gibi. Bu tanımı heteroseksüel (normal) olmayan diğer herkes yapmak istediler aslında ama zaten bunun için bir terim vardı “Queer”.
Queer ne demek?
Queer tanımını yukarıda yaptık aslında. Heteroseksüel olmayan tüm bireyler anlamına gelir. Ama halihazırda LGBTİ olduğu için bu terimin sonuna son zamanlarda eklenmeye başlandı ve LGBTİQ oluyor, yavaş yavaş.
Not. Heteroseksüel demek kadının kadın erkeğin erkek olduğu durumdur. Tüm anlamları ile kadın kadın gibi yaşar erkek de erkek gibi. Hani “elinin hamuru ile erkek işine karışma” dersiniz ya? Ya da insanın “adam gibi” terimini anlam yükleyip kullanması gibi bir olaydır. Queer teriminin ters anlamlısıdır diyebiliriz. Buna ise “Gender” denir. Neden “Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender” kullanırken travesti ya da transseksüel kullanılmadığını bunun yerine “gender” dendiğini şimdi anlayabilirsiniz.
Not 2. Transgender demek hem trevesti hem de transseksüel demektir ama trans değişim, dönüşüm gibi bir anlamdadır. Eğer bu dönüşüm sadece hormonsal yani meme ile sağlanmış, cinsiyet değişimi ameliyatı gerçekleşmemişse Trans+ Versalite(Türkçede kullanılan AP terimi) = Travesti oluşur. Ama eğer ameliyatla cinsiyet değişimi gerçekleşmişse o zaman Trans + Seksüelite (Cinsiyet) = Transeksüel denir.
Bilgisizlik korkunun nedenidir! Karanlıktan insan neden korkar? Orada nelerin olabileceğini bilmediğimiz için. Bu nedenle bilgi ışığa benzetilir. Bugün sadece “eşcinsel” dediğimiz, derinine inmediğimiz bu kavramdan homofobik bir boyutta nefret ediyorsak o zaman bunun nedeni bilgisizliğimiz, kendi cahilliğimizdir. Bu nedenle sizlere bu yazıyla aydınlattık. Sadece bilgi paylaşmak için değil ayrıca “artık daha az korkmanızı ve daha az nefret etmenizi istiyoruz da ondan”.
Not. Homofobi eşcinsellerden nefret durumudur, homofobik ise eşcinsellerden nefret eden kişidir.
Son bir konu! Unutmamak lazım eşcinseller belirli bir sınıf değil, kendi aralarında eşeyli ya da eşeysiz üreme ile çoğalmıyorlar ama yine de tarihin her çağında, en eskilerden beri varlar! Bu durumda eşcinselleri başkalaştırmak hatadır. Yani bizlerin içinden çıkıyorlar, bizlerin bir parçasıdırlar.
Her şeyden bahsetmişken aseksüellikten(aseksüalite) bahsetmemek olmaz. Hastalık olarak kabul edilmez (ki bizce öyledir) seksi istememe durumudur. Seksi aşırı tale etme durumuna hiperseksüel (hiperseksüalite) denir. Bu nedenle kaynaklanan hastalık ismi ise Nemfomani denmektedir. E ne de olsa her şeyin azı karar çoğu zarar!
Saygı ve sevgiyle kalın!
Bir cevap yazın